ARTIKLAR

Aftonbladet Hälsa 1998

Seppo Mikkola arbetar efter en metod som han är ensam om i Sverige. Metoden uppfanns av en landsman till Seppo, den finske fysioterapeuten Henrik Pietilä.

Den går ut på att pressa kraftigt med tummarna på kotornas utskott för att frigöra broskskivan. Nerver som kommit i kläm kan avlastas.Massören måste orka jobba hårt och länge med bara sina tummar.

-Först tar jag reda på om det verkligen är ryggen som orsakar patientens besvär. Oftast hittar man felet i området mellan fjärde och femte ländkotan, eller andra och fjärde bröstkotan, berättar Seppo Mikkola.

Seppo som är tyngdlyftare och väger 103 kg, inleder med att massera hela ryggen. Hårt och så djupt som möjligt. Seppo Mikkolas enorma tummar söker och löser upp muskelknutar och bearbetar ärrvävnader.Blodcirkulationen i det skadade partiet kommer igång och hjälper till att transportera bort avfallsprodukter.

Muskelspänningar kan resultera i en mikroskopisk störning i kotornas rörlighet. Detta i sin tur orsakar en retning och även en inflammation i omkringliggande vävnad. Därmed störs nervbanornas funktion, säger Seppo Mikkola.

När Seppo får igång musklernas ämnesomsättning och nervbanorna fungerar utan störning, försvinner också den största delen av patientens besvär. -Massagen ska vara rejäl, inga smekningar precis, säger Seppo och skrattar.

-70 procent av alla ryggoperationer är helt onödiga, säger Seppo som hävdar att han kan bota patienterna med sina tummar. -

Och det blir inga ärr efteråt.


MASSAGEN BOTADE SUNNEBORNS SKADA
Längdhopparen Mattias Sunneborns ryggskada är botad, tack vare en finsk metod. -Det känns nästan som ett mirakel säger Mattias, 27.

Den tuffe Mattias Sunneborn brukar inte ge upp hoppet i görsta taget. Det vet alla som såg honom vinna Superstartävlingen i TV.

Men i ett helt år har det sett riktigt mörkt utför Sunneborn. Tills han nyligen mötte en finsk massör, Seppo Mikkola. Nu är jag helt frisk och känner mig i toppform, säger längdhopparen som gör tävlingsdebut i inomhus-EM i Spanien den 27-28 februari.

1997 ETT FÖRLORAT ÅR

-Men 1997 vill jag helst glömma. Hela säsongen, både inomhus och utomhus, blev helt spolierad. Mattias syftar på den mystiska ryggskada som han ådrog sig i samband med styrketräning förra vintern. Han kom snett ned i ett knäböj och tappade balansen.

Det hände någonting i ryggen, men ingen kunde se vad. Skadan förvärrades i samband med inomhus-VM, säger Sunneborn. Han började en ändlös, nästan desperat rundvandring till olika massörer, kiropraktorer, naprapater och akupunktörer. Han provade värmebehandling, sträckbänk, hälsobänk... Ingenting hjälpte.

BEKANT TIPSADE OM SEPPO

En längdhoppare lever mycket på en stark rygg. Är inte ryggen helt frisk fungerar sällan hoppningen. Det blev Mattias bittra erfarenhet av sommarsäsongen.

En dag i oktober, när det såg som mörkast ut, fick Mattias ett tips av en finsk bekant som rekommenderade massören Seppo Mikkola. 
Seppo, som bott i Stockholm i 20 år, kunde peka på sensationellt bra resultat med sin unika ryggmassage. Bland annat har han behandlat handbollsspelaren Staffan Olsson och häcklöperskan Ludmila Engquist. 47-årige Mikkola visar gärna upp sina tackbrev, en hel vägg på Rindögatan, är tapetserad med hyllningar.

Seppo hittade roten till det onda hos Mattias, en bristning i ryggmuskeln. Skadan hade inte läkt ihop ordentligt. Ärrvävnaden förorsakade stelhet. Jag kände att stelheten försvann redan efter några få behandlingar, säger Mattias Sunneborn.

STARK I NYPORNA Hemligheten?

Kanske Seppos björnstyrka i nyporna - han är dubbel världsmästare i tyngdlyftning för veteraner. Seppos avslutning av massagen är helt suverän berömmer Mattias. -Han trycker sina tummar väldigt hårt längs utsidan av hela ryggraden. Nerverna til muskulaturen blir kraftigt stimulerade.

För att förhindra framtida skador får Mattias massage tre till fem gånger i veckan, även hos andra massörer.

Om två veckor avgörs inomhus-EM i friidrott i Valencia. Sveriges största medaljhopp heter Mattias Sunneborn. Jag vill försvara min EM-titel från Globen 1996, säger han.